U bent hier

Nieuwsbrief iPatient

31-03-2020
Communicatie van laboratoriumuitslagen tussen arts en patiënt

iPatient vormt een eenvoudige digitale brug tussen u, uw patiënten en hun laboresultaten. Met deze module kan u volledig in lijn met de GDPR-wetgeving via digitale weg laboresultaten en persoonlijk toegevoegde commentaren op deze resultaten delen met uw patiënten. Op dit vlak verschilt iPatient van andere digitale platformen waarbij u enkel de onderzoeksresultaten mee kunt delen zonder bijkomende informatie toe te voegen.


U behoudt als arts de volledige controle in het delen van laboresultaten. Enkel wanneer u iPatient selecteert wordt er een login code gegenereerd en verstuurd naar de patiënt.
Uw patiënten kunnen hun laboresultaten beveiligd bekijken op het iPatient webportaal en het is zeer eenvoudig in gebruik. De patiënt hoeft geen registratieprocedure te doorlopen en er is geen kaartlezer nodig.


Om gebruik te kunnen maken van deze dienst, dient de patiënt over een rijksregisternummer en een geldig e-mailadres te beschikken.De patiënt kan inloggen met zijn/haar rijksregisternummer en het doorgestuurde resultaat bekijken en/of afdrukken. U krijgt in MyResults feedback wanneer iets correct verzonden is en wanneer de patiënt het resultaat heeft geopend.

Vereenvoudigde voorstelling van de werking van iPatient:

Resultaten meedelen aan uw patiënt kan op 2 eenvoudige manieren

De patiënt krijgt een e-mail toegestuurd en zal met zijn rijksregisternummer kunnen inloggen. De patiënt ontvangt zijn resultaat met eventueel bijkomende info en hoeft u niet meer telefonisch te contacteren. Heeft uw patiënt de mail niet goed ontvangen, vraag dan om te kijken in de spamfolder of in de map ongewenste e-mails.
(Voor meer info zie bijgevoegde fiche.)

___________________________________________________________________________

Heeft mijn patiënt zijn resultaat goed ontvangen en gezien?

Wanneer u een resultaat doorstuurt via iPatient, kan u opvolgen of uw patiënt dit goed ontvangen en geopend heeft aan de hand van de oogicoontjes, bij uw overzicht “resultaten patiënten”.

Grijs oog:

Bij een doorgestuurd resultaat zal achter het staalnummer een grijs oog verschijnen op uw overzichtslijst in MyResult.

Groen oog:

Wanneer de patiënt zijn/ haar resultaat opent zal dit oog groen worden.

Doorstreept groen oog:

Een geblokkeerd resultaat (patiënt kan resultaat niet bekijken) heeft een rode schuine streep door het oog.

Zo behoudt u steeds een overzicht en controle over welke patiënten op geblokkeerd staan en welke patiënten het resultaat reeds ontvangen en bekeken hebben.

Wanneer u in de patiëntenfiche op het oogicoon klikt, kan u allerlei bijkomende informatie vinden over het beschikbare resultaat in iPatient:

U kan hier het resultaat blokkeren of deblokkeren, bekijken wanneer het resultaat het laatst bekeken werd en een opmerking voor de patiënt toevoegen of wijzigen.
Ook de info wanneer het iPatient token werd geleverd kan u terugvinden.

___________________________________________________________________________

Wenst u gebruik te maken van het iPatient platform?

Via MySettings kan u zelf iPatient activeren. Dit dient éénmalig te gebeuren.

(Indien MySettings niet zichtbaar is, dient u even MyResults te openen en vervolgens terug op MyLab te klikken. MySettings zal nu verschijnen.)

Uw standaardinstellingen kan u invoeren via 1|MyResult.

______________________________________________________________________

Goed om te weten...

Correcte staalidentificatie:
Aangezien een correcte staalidentifi catie onontbeerlijk is voor een vlotte verwerking van het staal, sommen we hieronder graag nog eens een aantal aandachtspuntjes op:

  • Alle buizen dienen ondubbelzinnig geïdentificeerd te worden (wettelijke verplichting).
  • Indien geen gebruik gemaakt wordt van barcodesets, verdient het aanbeveling de naam en de voornaam van de patiënt op de buizen te vermelden.
  • Indien er meerdere afnames zijn op verschillende tijdstippen (bv. OGTT), vermeld dan datum en uur op de buizen.

Speciaal voor het identificeren van de buizen en het aanvraagformulier stelt het labo unieke zelfklevende barcodenummers ter beschikking.

  • Per patiënt wordt één barcodeset gebruikt bestaande uit 8 identieke en unieke barcodenummers.
  • Eén barcodesticker wordt op het aanvraagformulier gekleefd.
  • Elk van de stalen wordt voorzien van een barcodesticker: verticaal, op het etiket van de buis, op ongeveer 1 cm van de onderrand van de dop, volgens het principe ‘hoek-in-hoek’. Het is van belang dat de barcodes op een correcte manier gekleefd worden.
  • De label MYCOSE wordt op het recipiënt van de mycosestalen gekleefd.
  • De label VOCHT wordt op het betrokken recipiënt gekleefd.
  • Het velletje met de rest van de barcodes wordt samen met de aanvraag en de stalen in het plastic zakje gestoken.
  • Eén plastic zakje per patiënt.

Deze barcodes zullen het staal van bij de afname bij de arts tot op het einde van de bewaring van het staal in het labo uniek en ondubbelzinnig identificeren. Het is daarom van groot belang dat deze barcodes correct op de buizen gekleefd worden (zie foto’s).


Voor meer info verwijzen we graag naar onze nieuwe labogids 2020.